Jip-en-Janneketaal in de techniek

Techniek en Jip-en-Janneketaal, wie snapt dat niet?
De verhaaltjes gaan over het dagelijks leven van twee buurkinderen, Jip en Janneke. De hond Takkie en de poes Siepie zijn belangrijke nevenfiguren. Vanwege de eenvoud van de taal in de Jip en Janneke-verhaaltjes werd Jip-en-Janneketaal een algemene aanduiding voor heldere en makkelijke taal. Wie dus begrijpelijke taal wil schrijven moet Jip-en-Janneketaal gebruiken, wordt vaak gezegd. Maar wat voor taal is dat?

Het ligt vooral aan vanuit welk perspectief je spreekt. Ben je super techneut, hoofd IT, directeur of sales…jargon taal genoeg 🙂 Binnen organisaties is communicatie van levensbelang.

In onze organisatie is dat een hele kluif, het leukste onderdeel is als er een verzoek tot het bouwen van nieuwe functionaliteit binnenkomt. Een feature owner (de baas van de functionaliteit), mag dan de feature door de organisatie loodsen. Dit doet degene door een Plan van Aanpak; Functioneel Ontwerp; Technische Ontwerp; Testplan en Help Documentatie af te leveren over deze feature. Echter het Plan van Aanpak moet geschreven worden in Jip-en-Janneketaal, maar een feature owner is vaak een super techneut. Hoe wij dat oplossen, laat de tester voor het bouwen even het Plan van Aanpak lezen…en voilá Jip heeft Janneke gevonden!