OSI Model: de fysieke laag

De fysieke laag is de eerste (onderste) laag uit het OSI-model. Deze omvat alle fysieke bekabeling die tussen de netwerkcomponenten hangt. Weet je… er zijn specialisten in kabels, ik noem ze de ‘kabelboeren’. Dit omdat ze essentieel zijn voor de basis behoeften in de IT.

Als je denkt hoe duurder de kabel hoe beter of ik hou het lekker goedkoop, een kabel is toch een kabel? Of dat netwerk doen we er wel even bij…

Je zult rekening moeten houden met hoe zwaar een netwerk belast wordt of gaat worden. Hoe groter en sneller je dataverkeer, des te hoger de categorie kabel je nodig bent. Hoe langer de afstand tussen gebouwen des te meer signaalverlies er zal zijn. Moet je dan kiezen voor glasvezel of koper? Koper mag nooit langer zijn dan 90 meter.

Zit je in een zware industriële omgeving, dan zijn afgeschermde kabels de juiste keuze, zodat je netwerk niet verstoord wordt door bijv. een zware machine.

Het netwerk is het hart is van je gehele omgeving en het is zo sterk als de zwakste schakel…

Zijn er problemen in je IT omgeving. Zorg dat je monitoring op orde is, zodat je weet waar het vandaan komt en kun je het niet vinden in de werkstations of de servers, dan blijft er echt maar eentje over en dat is je netwerk!