Latency en glasvezel

En maar denken als ik glasvezel heb, yes, dan ben ik klaar en kan het feest beginnen! Wel eens van latency gehoord? Het is toch ook niet zo dat als je een ferrari hebt gekocht (rood uiteraard) dat je die meeneemt naar de achterhoek en sneller dan een Quad over de bulten racet. Nee het draait allemaal tegenwoordig om de “latency”.

Latency is de tijd die nodig is om data over te dragen tussen de oorspronkelijke bron en de bestemming, gemeten in milliseconden.

Toepassingen waarbij latency een grote rol speelt zijn games en streaming video. Als de verwerking van de data te traag is ontstaan er schokkende beelden en niemand ziet graag die tollende cirkel op zijn scherm.

Ook in de financiële sector is dit van groot belang, transacties dienen in enkele millisecondes klaar te zijn, dit noemen we low-latency trading. Daarom maken ze ook gebruik van zogenaamde ECN’s. ECN staat voor Electronic Communication Network, wat Elektronisch communicatienetwerk betekend. Dit is een systeem dat het kopen en verkopen van financiële producten automatiseert, zodat het efficiënter wordt.

Het meten en monitoren van complete connecties van applicatie tot aan applicatie niveau is en wordt daarom steeds belangrijker. Van punt A (cliënt) naar B (server), maar vergeet ook zeker niet dat je ook vanuit punt C, D, E, F naar B kunt gaan, de latency van de ene cliënt hoeft niet gelijk aan de latency van de andere cliënt te zijn. En zo krijg je al een aardig inzicht in waar de problemen zich bevinden en vooral ook waar het NIET aan ligt, kwestie van uitsluiten. Uiteraard blijft het monitoring van de losse componenten die je aaneenschakelt ook belangrijk, maar zeg nou zelf: “Als de latency zero loss is (bestaat dat eigenlijk wel :-)) , waar zal je je verder dan druk over maken.”