Agent-based en agentless monitoring

In de IT monitoring wordt gebruik gemaakt van 2 technieken, agent-based en agentless monitoring. Wat houdt dit in en hoe kom je tot een goede keuze welke te gebruiken voor je eigen netwerk?

Agent-based monitoring

Agent-based monitoring bestaat uit een softwarecomponent, meestal een kleine applicatie, die zich op de productie servers bevindt en gegevens verzamelt. Deze gegevens worden vervolgens teruggestuurd naar de centrale monitoring server. Waar deze gedetailleerde meetwaarden zorgen voor betere monitoring, waarschuwing en rapportage, evenals een uitgebreide analyse voor het oplossen van problemen.

Voordelen Agent-based
  • Meer gedetailleerde monitoring gegevens
  • Proactief met geautomatiseerde acties
  • Uit te breiden met extra, op maat meetgegevens
  • Minder down time
Nadeel Agent-based
  • Agents worden op productiesystemen geïnstalleerd, hiervoor is interne goedkeuring nodig.
Agentless monitoring

In de agentless benadering worden gegevens verzameld van computers zonder extra agents te installeren. Hierbij worden monitoringgevens gebruikt van software die al op de computer is geïnstalleerd, inclusief het besturingssysteem en eerder geïnstalleerde producten.

Het belangrijkste voordeel van de agentless aanpak is dat het niet nodig is om extra softwareprogramma’s te installeren, te upgraden en te onderhouden op elke computer waarvan informatie nodig is. Het is dan ook een prima optie voor apparaten met een eigen besturingssysteem, waar je geen agent op kunt installeren (denk aan switch, printer, router, etc.) of bij het monitoren van een extern netwerk.

Juiste keuze

 

Goede monitoring zorgt voor accurate informatie over alle componenten in het netwerk. Zo kan direct actie worden ondernomen. Dankzij deze gedetailleerde meetgegevens kan de IT afdeling ook proactiever zijn in hun servicebeheer. Door de huidige en historische gegevens te analyseren kunnen bottlenecks en beginnende problemen vroegtijdig worden gedetecteerd. Zo kan de IT afdeling voldoen aan de huidige en toekomstige behoeften van hun klanten.

Door IT monitoring te kiezen, die zowel gebruik maakt van agent-based als agentless, krijg je een oplossing die eenvoudig te gebruiken en kosteneffectief is en zorg je voor een duidelijke upgrade in je IT beheer.

Kijk hoe TSMS de krachten combineert van agent-based en agentless IT monitoring: TSMS DEMO SITE