Het opzetten van monitoring

Nieuwsbrief april 2020

Het monitoring van je IT netwerk is essentieel, maar hoe voorkom je dat je verzuipt in teveel incidenten, onduidelijke meldingen en uit bed gebeld wordt voor iets onbeduidends. Hiervoor is een plan van aanpak nodig voor je begint met inregelen van je monitoringtool.

Inventariseer
Allereerst zoek uit wat je hebt, inventariseer en documenteer. Zorg voor een overzichtelijk schema van de hardware, software en de taken die ze verrichten. Geef ook logische namen aan alle componenten, zodat je niet straks een melding krijgt zoals: “Ping 5 op server win-hrsjre doet het niet”. 

Kijk vervolgens naar je bedrijfsprocessen, wat is noodzakelijk om te monitoren en welke onderdelen zijn essentieel voor het bedrijf. Je kunt ze, voor een beter overzicht, ook groeperen op basis van functie, locatie of type. Let hierbij ook op wat niet essentieel is, zorg ervoor dat je niet alles monitort. Bij een teveel aan meldingen zie je door de bomen het bos niet meer. Als er een waarschuwing afgaat, kun je altijd nog inzoomen.

Inregelen 

Regel je monitoring in met het voorgaande in gedachten, zorg ervoor dat als kritieke processen uitvallen je acuut een melding krijgt. Door het vervolgens minimaal een week te laten draaien, krijg je een basislijn. Wat is normaal en bij welke waarde een melding gewenst is, is nu veel beter in te stellen. Ook kun je nu beter instellen, wie er wanneer een melding krijgt, wie is er verantwoordelijk voor welke systemen en wie wil geïnformeerd worden.

Rapportage 

Als laatste punt, zorg voor rapportages zodat je trends kunt onderscheiden en problemen ziet aankomen. Plan regelmatig in, dat je rapportages bekijkt en trek hieruit conclusies, onderneem maatregelen en zorg voor preventieve acties.

Mocht je hier nog vragen over hebben, schroom niet om onze helpdesk te mailen/ bellen. Wij helpen je graag met onze kijk op monitoring en het opzetten van een degelijk systeem.

Het Team van TSMS