Gratis IT monitoring

Gratis!

Nederlanders zijn er bekend en berucht om. Gratis was in 2018 het meest gebruikte zoekwoord op Marktplaats. Kijken, kijken en niet kopen wordt in alle toonaarden in alle landen ter wereld gezegd. Giftbags, we zij er gek op. Is het gratis? Geef dan maar mee. Maar zijn we in de zakelijke wereld ook zo? Jazeker!

Free IT monitoring

Neem nu ons interessegebied: IT monitoring. Er worden vele gratis tools aangeboden, open source tools als Nagios, Zabbix en Cacti komen bij beheerders als eerste naar voren, maar ook de vereenvoudigde versies van de commerciële partijen zijn vaak gratis. Deze tools zijn zeer veelzijdig, aanpasbaar en kunnen in bepaalde monitorings behoeften voorzien. Of je hier voor kiest hangt af van je omgeving, tijd, budget en kennis.

Free en open source

Veel commerciële tools hebben een gratis instapmodel met een beperkt aantal apparaten voor een kleinere omgeving. Deze zijn makkelijk te installeren en hebben vaak de functionaliteiten van hun betaalde variant. Als je echter niet van plan bent om ooit te betalen voor je monitoring, is open source een betere oplossing. Hierbij loop je bij een uitbreiding van het netwerk niet tegen de grenzen van de gratis versie aan. Waarna de kostprijs flink kan stijgen, zeker als toolings gebruik maken van een sensor-based prijsmodel.

Voor- en nadelen

De Open Source tools zijn zeer veelzijdig. Veel kan gemonitord worden en mbv plugins en zelf geschreven scripts kan de monitoring aangepast worden aan de omgeving. Eenmaal ingeregeld heb je een goede start voor een complete monitoring van je netwerk. Alleen het inregelen… Een Nagios gebruiker omschreef het ooit als volgt: “I’m running a distributed Nagios setup. It was a pain to implement. Took about one FTE for two months.”

Voor de implementatie van een Open Source oplossing is veel kennis en tijd nodig, ook omdat er vaak weinig helpdesk en ondersteuning is. Dit heeft tot gevolg dat veranderingen in personeel of de IT omgeving, grote gevolgen kunnen hebben voor de monitoring. Zo kan de kennis van de monitoring verdwijnen met één personeelslid en veranderingen in de IT omgeving te laat of niet worden opgemerkt.

“Free’s my favorite price!”

– Juliet Blackwell, Author

Conclusie

Om de keuze te bepalen tussen Open Source, een commerciële gratis versie of de betaalde versie, zal naar een aantal dingen gekeken worden.  

  • Wat is de IT omgeving en wat zijn de monitorings behoeften
  • Wat is de beschikbare implementatie tijd?
  • Wat is het budget?
  • Wat is de huidige kennis en FTE’s in het bedrijf?

Door antwoord op deze vragen te geven wordt de keuze ook een stuk duidelijker en voorkom je dat goedkoop duurkoop wordt.